Wat zijn takken?

Onze scoutsgroep is volledig gemengd. Aan alle activiteiten wordt door de jongens en meisjes samen deelgenomen. Er is echter wel een opsplitsing in leeftijdsgroepen. Deze verschillende leeftijdsgroepen noemen wij "takken".

Over welke takken beschikken wij?

Zeehonden

Zeehondjes

Tot deze jongste tak behoren de jongens en meisjes tussen 6 en 8 jaar. Bij de Zeehondjes staat het spel en openluchtspel op het thema van "Kotick", de witte zeehond uit het Jungleboek, centraal. De Zeehondjes vergaderen elke zondag van 13h00 tot 17h00.

Welpen

Welpen

Deze tak is samengesteld uit jongens en meisjes van 8 tot 11 jaar. De Welpen, onder leiding van de Akela, zijn onderverdeeld in "nesten" met aan het hoofd van elk nest, de nestleid(st)er, bijgestaan door de hulpnestleid(st)er. Al spelend worden de kinderen technieken aangeleerd die een bijdrage leveren tot hun geestelijke en lichamelijke ontwikkeling. Dit alles op het thema van het Jungleboek, waarin het hordeleven, het samenspel, de rode draad vormt. De Welpen vergaderen elke zondag van 09h45 tot 17h00.

Aspiranten

Aspiranten

Om aspirant te zijn, moet je 11 jaar zijn. Zeilen is dan niet langer een droom, maar wordt werkelijkheid. In de winter worden de caravelles opgeknapt om er in de zomer leuke zeilavonturen mee te kunnen beleven. Naast zeilen trek je ook het bos in, kan je badges verdienen, wordt er geknutseld, enz ... Kortom ... het is fijn om aspirant te zijn! Tot 13 jaar ben je aspirant en dan word je junior.

Juniors

Juniors

Tot de Juniors behoren de jongens en meisjes van 13 tot 16 jaar. Aan het hoofd van deze tak staat de Schipper. Bij de Juniors wordt vooral de nadruk gelegd op het roeien, zeilen en de nautische technieken. De Juniors verzamelen in "kwartieren". Elk kwartier heeft een kwartiermeester en een bootsman. Tijdens het vaarseizoen, van mei tot oktober, vindt men de Juniors meestal op het water. Tijdens het winterseizoen zijn ze verantwoordelijk voor het onderhoud van hun vloot. Uiteraard komen ook sport en spel aan bod. De Juniors vergaderen elke zondag van 09h45 tot 17h00.

Seniors

Seniors

De Seniorgroep is een gemengde groep van jongeren tussen 16 en 18 jaar. Ook deze groep is onderverdeeld in kwartieren. De activiteiten van de Seniors bestaan vooral uit zeilen met een sterk accent op de nautische vorming. De horizon en activiteiten worden nadien verlegd volgens de bekwaamheden van elk individu. Tevens wordt op de Seniors beroep gedaan als hulp in de leiding in de diverse takken. Verder staan de Seniors tijdens de winterperiode ook in voor het onderhoud van hun vloot. De Seniors vergaderen elke zondag van 09h45 tot 17h00.

Leiding

Leiding

Na de Seniorperiode, waarin men reeds voor korte opdrachten binnen de Leiding kan gevraagd worden, komt men in aanmerking voor de Leiding. Elke kandidaat-leider volgt de leiderscursus, ingericht door de FOS. De Leiding werkt onder het waakzame oog van de Eenheidsleider, de Master, die de coördinator is voor de volledige groep.

Slepers

Slepers

De slepers zijn ex-leiding die naast ontspanning zich ook nog actief inzetten voor de sea scouts door bijvoorbeeld een activiteit te organiseren die een bijdrage levert aan de groep Lange Wapper.